Met eenvoudige maatregelen snel resultaatEnergiebespaartest
Energiebesparing is vaak eenvoudiger dan u denkt. Met soms maar een paar tientjes aan investering, kunt tot wel 100 of 200 euro per jaar besparen op de energierekening.

Het Nibud en de energiebesparingswebsite MilieuCentraal hebben een handige energiebespaartest ontwikkeld, waarmee u eenvoudig uw huis door kunt lopen op snelle besparingen.

Bespaar met deze 7 tips snel energie en geld


Met een paar tientjes aan investering kunt u tot honderden euro’s besparen op uw energierekening. Hierbij een paar maatregelen op een rijtje die u snel kunt uitvoeren:


1 Doe ’s nachts de verwarming uit - € 120 per jaar
In tegenstelling tot dat wat op veel plekken wordt beweerd, is het alleen in heel uitzonderlijke gevallen (een slecht geïsoleerd huis met vloerverwarming) zinvol om ’s nachts de verwarming aan te laten. (meer info) Voor een gemiddelde woning met CV verwarming is het energiezuiniger om uw verwarming s avonds gewoon in de ‘vorstvrij’ stand zetten. U kunt uw elektronische thermostaat zo instellen dat de verwarming vanzelf uit gaat een uur voordat u gaat slapen. De meeste moderne CV-thermostaten kunt u ‘vertellen’ dat u het de volgende ochtend om 7 uur weer warm wilt hebben. Deze apparaatjes rekenen dan zelf uit wanneer ze moeten beginnen met het verwarmen van uw huis.
Overigens kunt u ook veel energie en geld besparen door uw thermostaat gedurende de dag een aantal keer terug te laten schakelen naar bijvoorbeeld 16 of 14 graden: bent u thuis en krijgt u het koud? Dan zet u de verwarming met de hand hoger. Maar heeft u geen behoefte aan warmte? Dan bespaart u automatisch veel geld!
Heeft u nog niet zo'n ‘anticiperende’ thermostaat? Dan kunt er (bijvoorbeeld) hier eentje bestellen.

2 Doe gordijnen dicht en kort ze in - tot € 120 per jaar
Het is een maatregel die bijna niets kost, maar enorm veel winst oplevert: doe zeker op koude winteravonden uw gordijnen dicht! Maar let goed op dat u uw radiatoren er niet achter verstopt. Maak uw gordijnen zo nodig korter, zodat ze boven de vensterbank blijven en de radiatoren vrij laten. Zelfs als uw huis is voorzien van dubbel-glas of HR++ glas is dit een maatregel die zich heel snel terug verdient.
Kijkt u in onze bronnen onder vensterisolatie voor meer tips hoe u warmteverlies bij uw ramen kunt voorkomen.

3 Voorkom tocht én vocht in huis - tot € 90 per jaar
Loop uw huis na op tocht. Door het plaatsen van tochtstrips op deuren en ramen en het plaatsen van een brievenbusborstel, voorkomt u dat koude buitenlucht uw huis ‘instroomt’. Voel ook eens op een koude winteravond met uw hand langs de plinten in uw kamer. Grote kans dat er ergens een gaatje in de muur zit dat u eenvoudig kunt dichten met kit of tochtband.
En als u wel eens tegen uw huisgenoten roept ‘deur dicht!’, dan is uw huishouden hard toe aan veertjes op de deur. Zeker in oudere huizen (1990 en eerder) heeft u een veertje op de deur snel terug verdient. U koopt een deurveertje bij de bouwmarkt voor een paar euro per stuk. U kunt ze ook bestellen op internet, bijvoorbeeld bij www.bespaarbazaar.nl
Tochtstrips kunt u *GRATIS* ophalen bij de energiewinkel van ZutphenEnergie op de Overwelving (ook als u geen lid bent van ZutphenEnergie).
Let op: blijf uw woning wel goed ventileren! Droge lucht isoleert en voelt warmer aan dan vochtige lucht. (meer info)

4 Spaardouche - tot € 130,00 per jaar
Per jaar geeft een gemiddeld gezin al snel € 200,00 uit aan douchewater en de verwarming daarvan. Met een spaardouche is het daarom makkelijk geld verdienen; De zuinigste modellen besparen tot wel € 130 per jaar! Hans Grohe bespaarcalculator
De douches kunt u bestellen bij Baderie Kraus of bij bijvoorbeeldSanitairWinkel.nl

5 Vervang lampen - € 10,00 per lamp per jaar. € 150.00 voor een gemiddeld huishouden
Ledlampen geven tegenwoordig net zo'n gezellig warm licht als gloeilampen, maar gebruiken wel 5 keer minder energie! Bovendien is de prijs van Ledlampen de afgelopen maanden flink gedaald. U heeft al een goede ledlamp vanaf € 6,50. De Consumentenbond heeft berekend dat een ledlamp € 10,00 a € 12.50 euro per jaar bespaart aan energiekosten. Een gemiddeld huishouden telt al snel 20 lampen. Heeft u een bijzonder armatuur, waar u geen led-lamp voor kunt vinden? Kijkt u dan eens bij de webwinkel www.goedkopermetled.nl

6 Radiatorfolie - meer dan € 25 per jaar
Met radiatorfolie zorgt u ervoor dat de warmte niet in de muur beland, maar bij u de kamer ingestraald wordt. U plakt de folie binnen een kwartiertje achter uw radiator en het besparen kan beginnen. Kijk voor meer informatie op tonzon.nl/radiatorfolie/. U kunt Tonzon folie in Zutphen bestellen bij timmerman Eddy de Jong www.houtwerkt.nl Hij kan ook uw vloer met dit materiaal isoleren.

7 Neem voor korte ritjes de fiets - tot € 1100,00 per jaar
Als u voor korte ritjes de (elektrische) fiets neemt, bespaart u € 200 tot € 1100 per jaar! Wie de auto helemaal de deur uit doet en overstapt op een deelauto, fiets en openbaar vervoer, bespaart al gauw 300 euro per maand. Wist u bijvoorbeeld dat u voor slechts € 64,00 per maand, met het hele gezin het hele weekend onbeperkt door Nederland kunt reizen met de trein? ( € 32,00 voor een één-ouder gezin) Fietsen is goed voor uw gezondheid en zorgt dat u productiever bent op uw werk.(meer info)

8 Laat je lichaam wennen aan lagere temperatuur en kleed je goed aan.
In een dag of 10 kan je wennen aan een lagere temperatuur in huis. 17 of 18 graden is dan warm genoeg en spaart heel veel energie.
Zet de verwarming op de slaapkamers permanent uit. Eventueel kan je 10 minuten voor het slapen gaan een elektrisch dekentje tussen je dekens leggen, zodat je in een lekker warm bed stapt.
Trek ook in huis lekkere warme kleding aan. Met name goede sloffen zorgen dat je lekker warm blijft, ook als je even door de onverwarmde gang loopt.

Snel van het gas af in een huurhuis?Lees dit artikel hoe iemand in een huurhuis maatregelen heeft genomen en nu de gas-aansluiting kan laten verzegelen. Kosten € 6650

Waar te beginnen met energetisch renoveren?Via de bovenstaande links vindt u tal van mogelijkheden om uw woning (of kantoor) energiezuiniger te maken.
Het grondig aanpakken van uw huis zodat het energiezuiniger wordt, wordt ook wel ‘energetisch renoveren’ genoemd. Energetisch renoveren is duur en vraagt vaak flinke verbouwingen. Maar met nieuwe technieken en materialen wordt het wel steeds eenvoudiger en voordeliger. U kunt op internet veel informatie vinden over de mogelijkheden die u ter beschikking staan om van uw bestaande woning een energie-neutrale ‘nul op de meter’ woning te maken.

Een goede start is de themawebsite van MilieuCentraal: www.verbeteruwhuis.nl. U kunt hier een snelle check doen welke maatregelen voor uw woning toepasbaar zijn. En u vindt er heel veel informatie over de verschillende technische mogelijkheden.

U kunt ook veel inspiratie opdoen op de website: www.onshuisverdienthet.nl. RTL4 heeft op basis van de voorbeelden op deze website een tv-serie gemaakt. U kunt verschillende informatieve filmpjes op deze website terugkijken.

Stichting Urgenda (bekent van de Klimaatzaak) heeft een brochure geschreven hoe je een gemiddelde woning voor € 35.000 energie-neutraal kunt maken. U kunt de brochure gratis downloaden.

Urgenda heeft ook een webwinkel met een aantal producten die redelijk eenvoudig toe te passen zijn en snel besparing op kunnen leveren: www.thuisbaas.nl

Via de website www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u zien of de maatregelen die u wilt nemen, voor een lening met lage rente of een subsidie in aanmerking komen.

 
KVK 58468900 • 0575-712073 • grphn.com/contact
©