Bijna gratis bellen met je smartphone over een WiFi-verbinding

Met vrijwel iedere smartphone of mini-tablet (iPod-touch) kan je bellen én gebeld worden, met VOIP (Voice over IP) over een WiFi-verbinding. Je moet daarvoor wel een aantal stappen doorlopen. Maar heel erg ingewikkeld is het uiteindelijk niet. 

1 Download een SIP-applicatieVia de Play of App-store heb je op je smartphone keuze uit een aantal ‘SIP-clients’. Sommigen betaald, anderen gratis. Ik beschrijf hier het gratis programmaatje CSipSimple op Adroid. Dit gebruik ik al enkele maanden naar volle tevredenheid. Wat mij er vooral aan bevalt is dat het bijna naadloos integreert met de standaard GSM-applicatie op mijn Samsung Pocket Neo (handzaam toestelletje met Android 4.1 Jelly Bean verkrijgbaar voor € 89,99 simlockvrij).


 

2 Zoek een geschikte VOIP-aanbiederEr zijn talloze bedrijven die ‘VOIP-accounts’ aanbieden. De een met nog mooiere verhalen dan de ander. Toch zegt de prijs maar weinig over de kwaliteit. Er zijn hele dure waarbij het toch heel lastig is om de verbinding aan de praat te krijgen. En er zijn goedkope die gewoon precies doen wat ze beloven.
Als je alleen goedkoop wilt kunnen bellen, kijk dan naar de aanbieders uit het 'Betamax-spectrum'. Zie http://backsla.sh/betamax.
Om via een VOIP-lijn op een lokaal nummer (0575) gebeld te kunnen worden, maak ik zelf al jaren naar tevredenheid gebruik van BudgetPhone (www.budgetphone.nl)
Je kunt de twee aanbieders echter ook combineren; een Budgetphone Uno abonnement van 15 euro per jaar om gebeld te kunnen worden en een pre-paid-abonnementje van een 10-tje bij een Betamax-aanbieder om 3 maanden wereldwijd gratis (Voipbuster) of goedkoop (Intervoip 3 ct per minuut wereldwijd naar vast en mobiel) te kunnen bellen.


 

3 installeer je account op CSipSimpleAls je eenmaal de inloggegevens van je provider ontvangen hebt, kan je je voip-account instellen in je CSipSimple-applicatie.


Geïnteresseerd in een workshop over VOIP?

In de loop van 2014 organiseert GRPHN een workshop VOIP-telefonie in Atelier3d/de Kaardebol. Geef je hieronder op voor de nieuwsbrief dan ontvang je vanzelf bericht.

naam:

email:

 
Binnenkort kan je op de GRPHN-site ook een handleiding vinden hoe je een VOIP/SIP-account kunt instellen op je modem.

KVK 58468900 • grphn.com/contact
©